Privatizarea apei în Europa i-a speriat până şi pe nemţi

By | 18 martie, 2013
Distribuie prietenilor!

O mare ticăloşie pe care o pregăteşte de câţiva ani Comisia Europeană este privatizarea apei în toată Uniunea Europeană. Totul e făcut sub pretextul unei reglementări europene şi prin presiuni exercitate asupra unor state membre, cum ar fi Grecia de exemplu, pentru a lăsa un bun public pe mâna unor privaţi, oferindu-le astfel acestora o oportunitate de profit de câteva miliarde de euro numai în Germania.

Nemţii, după câteva privatizări parţiale ale apei publice şi-au dat seama că acest lucru ar putea avea efecte nefaste pentru cetăţeni, cele mai mari temeri fiind acelea că după privatizare preţul va creşte foarte mult, iar calitatea apei va scădea.

Îngrijorarea autorităţilor germane a crescut mai ales după privatizarea apei în Portugalia, în urma căreia preţul apei s-a majorat cu 400% şi continuă să crească cu circa 6% în fiecare an. Asta în timp ce în unele locuri calitatea apei potabile a scăzut atât de mult, încât nu mai  poate fi băută, iar mulţi cetăţeni nu îşi mai pot permite să achite facturile tot mai mari. Ca urmare a acestor lucruri, în Portugalia protestele populaţiei împotriva privatizării apei s-au intensificat tot mai mult în ultima vreme.

Explicaţia pentru aceste rezultate este simplă: companiile private sunt interesate de profit rapid şi de aceea au făcut investiţii minime, dar au mărit foarte mult tarifele. La infrastructură, din motive de economie, au fost folosite ţevi şi instalaţii de proastă calitate, fapt ce a necesitat clorinarea apei pentru a-o dezinfecta, rezultând astfel o apă mult mai slabă calitativ decât înainte.

Aceste efecte negative au fost observate şi în Germania, fapt care a determinat autorităţile să încerce să recupereze, în anumite cazuri, o parte din acţiunile companiilor de apă vândute, la un preţ mult mai mare, doar ca să preia din nou controlul asupra apei publice.

La Berlin, după ce apa a fost privatizată parţial prima oară în 1999, în februarie 2011 a avut loc un referendum, la care cetăţenii au fost consultaţi în legătură cu privatizarea acestui bun de utilitate publică.

Într-un referendum de duminică (13 ferbruarie 2011 n.t.) peste 665.000 de cetăţeni din Berlin au votat în favoarea desecretizării unor documente care să dezvăluie detalii legate de afacerea privatizării parţiale a companiei Berlin Water Works (BWB). Acest ultim referendum a fost al treilea vot popular de acest fel, care a avut loc la Berlin în ultimii ani. Mai presus de toate, votul de duminică reprezintă o lovitură importantă dată politicilor Partidului Social Democrat (SPD) şi Partidului Stângii, care guvernează în coaliţie, în capitala germană.

Referendumul a fost precedat de o petiţie de succes, în care iniţiativa cetăţenilor numită „Lista Apei Berlinului” a strâns în termen de şase luni mai mult de 320.000 de semnături – din care 280.887 au fost valabile – în sprijinul cererii sale. Nu mai mult de 172.000 de semnături au fost necesare pentru campania acestei iniţiative.

Sursa

Totodată, în Germania au apărut o serie de documentare şi reportaje, menite să informeze cetăţenii în legătură cu problema privatizării apei şi să declanşeze dezbateri publice pe marginea acestui subiect, aşa cum este şi cazul următorului reportaj, difuzat pe postul naţional german de televiziune.

Trebuie să mai lămurim un lucru. Privatizarea apei presupune doar distribuţia sau şi dreptul de proprietate asupra resursei în sine? Pentru că, dacă se privatizează aşa cum s-a procedat în Bolivia de exemplu, oamenii nu vor mai avea dreptul să folosească în gospodărie nici măcar apa de ploaie care se scurge de pe streaşină, deoarece aceasta va deveni proprietatea firmei private care o administrează.

Un alt aspect interesant este acela că privatizarea apei vine la pachet cu exploatarea gazelor de şist, procedeu care, după cum se ştie, este un mare consumator şi poluator al resurselor naturale de apă. În timp, din cauza poluării, apa va deveni o marfă de lux şi asta va urca până la cer profitul firmelor private care o vor distribui populaţiei.

Revenind la biata noastră ţărişoară, după cum se vede, subiectul privatizării apei şi lucrurile grave care se întâmplă în Europa nu există, nici pentru presă, nici pentru autorităţile de la Bucureşti. În schimb avem zilnic în mass-media dezbateri aprinse despre bişniţari şi animalele lor sălbatice, divorţuri de celebrităţi, scandaluri generate de moartea unor vedete, clovneriile lui Băsescu, carnea de cal, eliberarea lui Năstase din puşcărie şi alte idioţenii fără importanţă.

Iar postul naţional de televiziune nu numai că nu informează corect cetăţenii şi nu supune dezbaterii naţionale problemele importante legate de privatizări, securitatea cetăţeanului şi a bunurilor publice, ba dimpotrivă, prezintă privatizările, liberalizările, regionalizarea şi acordurile cu FMI, ca fiind soluţiile cele mai bune de urmat şi calea sigură pentru redresare economică şi prosperitate!

Dacă statul şi presa ne-au trădat, singura soluţie este aceea să ne ajutăm singuri şi să trecem la acţiuni civice concrete. Legat de privatizarea apei la nivel european există deja o mişcare cetăţenească, care a strâns până acum 1,2 milioane de semnături şi care luptă pentru păstrarea accesului la apă şi salubrizare pentru fiecare cetăţean, ca serviciu public, nesupus controlului privat. Dacă doriţi să semnaţi petiţii şi să vă implicaţi, puteţi descărca materialele necesare de aici.

19 păreri la “Privatizarea apei în Europa i-a speriat până şi pe nemţi

 1. Ion

  La noi or sa apara discutii legate de acest subiect cand deja va fi prea tarziu(la noi mai mereu e prea tarziu).Toata stima pentru munca pe care o faceti,multa sanatate!

 2. ChavaLito^

  daca ar fi doar privatizarea apei potabile dar e mult mai mult de atat,legile astea de tip colonialist le-am vazut doar la SUA care le impunea in America Latina da’ vad ca se incearca acum in europa si fara exceptii vad ca si in Germania cu tot cu influenta ea,cedeaza suveranitatea,statele nordice si cele care refuza masurile astea primite de la Bruxelles mai rezista

 3. oana

  Link-ul de la capătul articolului trebuie corectat. Ar trebui să ducă aici http://www.right2water.eu/ro , nu aici: http://adf.ly/L6Py0.

  Şi dacă tot suntem la capitolul consultări/sondaje populare puneţi vă rog şi link-ul către sondajul U.E. în legătură cu gazele de şist? E, după cum spuneaţi în directă legătură cu calitatea apei. Poate fi completat pînă pe 23.03.2013 şi are deocamdată 20877 de răspunsuri.
  Iată link-ul:
  http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=SHALEGAS&lang=ro

 4. Dan Tănăsescu Post author

  Linkul de la capătul articolului este corect, dar înainte să te ducă unde trebuie, te redirectează către o reclamă, peste care trebuie să sări ca să ajungi la pagina respectivă. Credeam că oamenii deja s-au familiarizat cu reclamele de tip interstiţial! 😀

 5. iulian

  La salariu nu se vor mai adauga bonuri de masa ci bonuri de apa/aer oxigenat/liniste si alte marfuri rare, o data pe luna carne naturala de animal. In rest piure de insecte, bautura din fecale fermentate, multa munca in acvarii moderne, control absolut. Cred ca urmeaza privatizarea justitiei, hahaha ar fi tare! Heterosexul o sa fie o ciudatenie iar oceanele vor lumina fosforescent noaptea. Omul modern e prea slab pentru lupta, ia calmante si daca nu-l doare nimic. Pan’la urma si-o merita

 6. Pingback: Metastaza societăților private de apă | art31.ro

 7. Pingback: ADEVĂRUL despre gazele de șist | Daciana

 8. Pingback: ĂSTA ESTE ADEVĂRUL: Gazele de șist, pregatesc terenul pentru ANTIHRIST !!! | Ortodoxie & Neamul Romanesc

 9. Pingback: Scopul final a gazelor de şist este de a otrăvi apa pe toată planeta | .::: CALIN ADRIAN :::.

 10. Pingback: Protestele naţionaliste împotriva exploatărilor cu cianuri şi prin fracţionare hidraulică – libertate sau abuz al democraţiei? | DISCERNE

 11. zupcau viorel

  Cand se vor scoate gaze de sist in MOLDOVA ,se apropie cu adevarat EPOCALIPSA,om primitor ca moldoveanul nu e,dar si cand va exploda va fi mai rau ca cele zgarie nori vai de mama lui Iliescu care a vrut si nu va reusi sa distrunga neamul romanesc si din groapa il vom scoate si focul il arde CRIMINAL BOLSEVIC CU PONTA IN FRUNTE

 12. red

  taranii nu se mai vindeca de prostiile cu comunismul care vad ca acum a ajuns bolsevism. 🙂 adica vesticii sint bolsevici pt ca ei stapinesc romania?! 🙂 sau astia nu stiu inca ca am trecut dincolo de anul 2000? 🙂 si n-au invatat ca nu conteaza numele servitorilor? ce conteaza ca e ponta, iliescu, georgescu, ion sau gheorghe?! tot asta faceau pt ca taranul este servil si umil in fata strainilor lucru care nu este nou. sa nu ne facem ca uitam milioanele de prosti care traiesc in minte tot din servilism cu vestul luminos! altfel au uitat ca toti asteptau cu mare nerabdare sa vina vestul sa investeasca sa ia tot ca sa le mearga lor bine?! acum nu le mai place!?
  iulian a descris bine viitorul cu o singura greseala: carne naturala o data pe luna? nu exista pt ca s-a rezolvat si asta:

  http://www.realitatea.net/cercetatorii-japonezi-obtin-carne-din-fecale_845263.html

  🙂

 13. Sorin

  Deja pustinicii primelor secole crestine, din pustia Egiptului, spun despre tot ce noi acum traim de facto. Nu aveau nici internet, nici sateliti, nici cercetare stiintifica. Doar ca o spuneau in cuvintele acelor vremi, cand nu existau inca termenii consacrati de experienta propri-zisa ( nu submarin , avion, internet, ci oamenii vor zbura precum pasarile, vor inota precum pestii si vor vorbi unii cu altii de la un capat al pamantului fara sa fie de fata..de ex). Daca stai cu Patericul si alte carti ale sfintilor chiar si contewmporani, nu ai decat sa bifezi, in ultimul timp, la doua-trei luni, cate o noua „stire”, care nu e decat o veche profetie. E, dar noi suntem prea inteligenti ca sa ne aplecam asupra lor, noi vrem sa le traim pe pielea noastra si mergem drept la tinta spre final.

 14. Ioana Banda Claudia

  Cunoaşterea înseamnă putere, iar cei mai mulţi oameni sunt lipsiţi de putere şi mai ales de acțiune. De aceea suntem într-o asemenea situaţie. Tăbliţele sumeriene (de unde este copiată Biblia-o parte) ne spun că omenirea a fost concepută ca o specie sclavă şi după mii de ani, suntem tot în acelaşi stadiu! Acest lucru este posibil deoarece majoritatea populaţiei nu doreşte să afle adevărul, ci mai bine se uită la filme, ascultă concerte, se îmbracă la modă, îşi ocupă timpul cu hobby-uri etc! Asta fac oameni de când lumea….nimic deosebit. Dacă totuşi cineva este interesat de soarta omenirii şi îşi recunoaşte datoria morală de a face ceva, e bine să citească cartea lui Michael Tellinger, SCLAVII ZEILOR (vol1,2), carţile lui David Icke SECRETUL SUPREM, şi cartea: ŞI ADEVĂRUL VĂ VA ELIBERA; apoi cartea doctorului Steven M. Greer: ADEVĂRUL ASCUNS. INFORMAŢII INTERZISE! De aici va înţelege de ce, de mii de ani OMUL ESTE SCLAV PE PĂMÂNTUL SĂU! Şi va putea avea puterea de a schimba soarta oamenilor într-una mai bună. Spiritualitatea este singura care ne poate aduce aşa mult visata, LIBERTATE! În cartea lui Jan van Helsing, ORGANIZAŢIILE SECRETE 5, ne sunt dezvăluite de un franc-mason de rang înalt intenţiile elitei, frăţiei-babiloniene, asupra populaţiei. Lipsa drepturilor fundamentale, programele de control mental sunt îndreptate către toţi oamenii de pe Pământ. Ei doresc moartea a 90% din populaţia lumii, în schimb ce pentru ei doresc nemurirea, să se transforme în super-oameni, cu ajutorul tehnologiilor de astăzi, să călătorească în Cosmos….Bill Gates şi soţia sa, Melinda afirmă că este necesar ca populaţia să fie redusa, şi mă întrebam eu: DE CE NU ÎNCEP CHIAR CU EI şi cu familia lor? De ce alţii şi nu ei, nu de alta, dar ca să fie un exemplu! Asta înseamnă conducerea, PROPRIUL EXEMPLU! În primul rând tu, şi apoi CERELE-O ŞI CELORLALŢI! atunci te pot urma şi ceilalţi deoarece văd că ceea ce afirmi este una cu ceea ce faci şi cu ceea ce gândeşti! Dar ei nu, pentru ei vor nemurirea şi pentru ceilalţi moartea! Norocul nostru că iubitul nostru Creator nu le ascultă sfatul. Când spun Creator, nu mă refer la cei care i-au creat pe oameni-zeii anunnaki, ci la Creatorul a toate. Cei mai mulţi dau tonul. Haideţi să ne îndreptăm către vârful fiinţei noastre, Spiritul nostru atotputernic, cu ajutorul căruia putem crea o viaţă de libertate, de iubire şi de prosperitate pentru oameni pe Pământ! De asta suntem aici, să avem un astfel de ideal şi să lucrăm pentru a-l îndeplini!

 15. Ioana Banda Claudia

  ps Vă rog să nu îmi puneţi icon-ul acela de mirare cu gura căscată! Vă mulţumesc.

 16. Dan Tănăsescu Post author

  „Iconul acela de mirare cu gura căscată” este pus automat de sistemul WordPress, celor care nu şi-au pus o imagine de avatar. Nu l-am pus eu.

 17. Pingback: ALERTĂ! | Pierde România şi ultima resursă strategică a ţării? Controlul apei controlul populaţiei !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge