Un jurnalist irlandez îl pune în dificultate pe un director al Băncii Centrale Europene

By | 23 aprilie, 2013
Distribuie prietenilor!

Aflat în Irlanda la o conferinţă de presă, reprezentatul BCE (Banca Centrală Europeană) Klaus Masuch este lăsat fără cuvinte de jurnalistul irlandez Vincent Browne, care îi pune întrebări directe şi foarte incomode, referitoare la modul în care BCE îşi aplică politicile financiare în statele membre ale UE, cu referire directă la Irlanda. Un exemplu de curaj şi demnitate din partea unui jurnalist, pe care nu îl vom vedea prea curând şi în România.

Am realizat şi o transcriere a discuţiei, în caz că înregistrarea video va fi eliminată de pe Youtube.

– Sunt impresionat de adâncimea discuţiilor din Irlanda şi nivelul înţelegerii problemelor financiare şi economice complexe care sunt relevate în presa irlandeză, în multele discuţii avute. Când veneam de la aeroport am discutat cu un taximetrist care părea foarte informat. Este un semn foarte bun că aici vom avea o discuţie deschisă adresându-ne problemelor dificile, dar este o dezbatere deschisă cu argumente economice care joacă un rol important.

– V-a întrebat cumva taximetristul acela, de ce irlandezii vor fi nevoiţi să plătească cu bonduri negarantate în valoare de miliarde de euro, uitând faptul că irlandezii nu au nici o legătură cu aceste probleme, în principal pentru a asigura bonitatea băncilor europene?

Dacă taximetristul dvs. v-a întrebat toate acestea, sau ar fi trebuit să vă întrebe, care ar fi fost răspunsul dvs.? Aceasta este prima mea întrebare.

– Puteţi să puneţi şi întrebarea următoare?

– A doua întrebare este complet diferită de această problemă. Îl rog doar să răspundă la întrebare pentru a-l „lămuri” pe taximetristul acela. După lămurirea acestuia, voi adresa şi întrebarea următoare.

– Pot să vă rog să cedaţi microfonul altuia şi îl veţi relua pentru a adresa a doua întrebare?!

– Aceasta este doar o încercare de a fragmenta discuţia şi aş prefera să urmăm tradiţia jurnalismului irlandez, aceea de a urmări problema şi de a pune întrebari incomode, sper că această tradiţie să fie respectată şi cu această ocazie. Aşadar, puteţi răspunde la întrebare?

– Am răspuns la întrebări similare acum vreo doi ani…

– Răspundeţi la întrebare, răspundeţi la întrebare, vă rog!

– Aş spune… pot înţelege… este o decizie dificilă pe care guvernul trebuie să o ia… dar sunt diferite aspecte ale problemei care trebuie echilibrate şi pot înţelege că guvernul va realiza că, costurile pentru poporul irlandez… pentru stabilitatea sistemului bancar, pentru încrederea în sistemul bancar în luarea anumitor decizii în aspectele menţionate, ar putea fi mult mai mari decât beneficiile pentru contribuabili. Sectorul financiar ar fi afectat, încrederea în el ar fi afectată negativ şi pot întelege că vor fi decizii dificile dar şi că ele vor fi luate în aceste direcţii.

– Răspunsul dvs. nu este la obiect. Solicitaţi să plătim unei bănci falite, care nu are nici o legătură cu poporul irlandez. Trebuie să plătim acestei bănci falimentare bonduri de miliarde negarantate în scopul asigurării „sănătăţii” băncilor europene. Cum explicaţi această situaţie „taximetristului” de care aţi vorbit mai devreme?

– Cred ca m-am referit la această întrebare…

– Nu, nu aţi răspuns întrebării pentru că aţi vorbit de stabilitatea sistemului financiar irlandez. Sistemul financiar bancar european este falit, este terminat. De ce irlandezii sub ameninţarea BCE trebuie să plătească miliarde de euro negarantate? Nu aţi răspuns întrebării anterioare, poate doriţi să răspundeţi acum acesteia…

– Nu avem nimic de adăugat celor deja spuse.

– Nu, nu este de ajuns! Voi interveniţi în această societate cauzând daune uriaşe şi ne cereţi apoi să plătim nu în beneficiul irlandezilor, ci pentru beneficiul sistemului financiar european. Puteţi explica de ce irlandezii trebuie să ia parte la acest fapt?

– Cred că am răspuns întrebării…

– Nu mai aveţi nimic de spus? Nu aveţi un răspuns, nu-i aşa? Asta e?!… Nu aveţi un răspuns?!

– S-a dat un răspuns…

– Aţi dat un răspuns care nu s-a adresat întrebării…

– Ăsta este punctul dvs. de vedere…

– Acesta este punctul meu de vedere şi este şi punctul de vedere al taximetristului, precum şi al telespectatorilor noştri din seara aceasta.

2 păreri la “Un jurnalist irlandez îl pune în dificultate pe un director al Băncii Centrale Europene

  1. ChavaLito^

    are sange in vene omu’ de a avut curaj sa puna asemenea intrebari,e clar ca rahatu ala nu putea sa raspunda la asemenea intrebari,doar nu e prost sa zica „da pai asta e doar un pretex ca sa va luam suveranitatea” asta nu o sa raspunda nimeni din partea BCE FMI sau UE,bine ca mai sunt si oameni care sunt in interesul cetateanului,in ultimul clip Nigel Farage i-a facut criminali pe astia de la UE,cand in romania UE si comisia europeana doar ‘experti’ sunt numiti

  2. Pingback: VIDEO 10 iunie 2012 Traian Basescu se hăhăie in supermarket cu jurnalisti jalnici la cumparaturi (pol47) | CE-I CU NOI?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge