Criza datoriilor suverane este o mistificare şi o înşelătorie

By | 28 mai, 2013
Distribuie prietenilor!

Jurnaliştii citează dintr-o recentă carte a lui Mark Blyth, profesor de economie la Universitatea Brown, “Austeritatea: Istoria unei idei periculoase. Rădăcinile acestui curent vin din perioada Iluminismului, scrie Blyth. În cazul Europei anilor 2000, austeritatea este generată de o alianţă monstruoasă între finanţişti, guvernatorii băncilor centrale şi politicienii germani, care au impus o politică nefastă pentru populaţie şi inefientă pentru rezolvarea crizei.

Criza datoriilor suverane, o minciună

Principala mistificare cu care a fost păcălită populaţia ţine de aşa numita criză a datoriilor suverane. În realitate, criza datoriilor a fost generată de sectorul privat, nu de cel public, arată Blyth. În 2007,  datoria publică era de 12% din PIB, în Irlanda şi 26%, în Spania. Doar în Grecia şi Italia se înregistrau cifre mai mari, dar pe ansamblu, zona euro nu era îndatorată semnificativ.

La debutul crizei imobiliare şi apoi al celei financiare, Europa a luat hotărârea să salveze băncile private, preluând datoriile acestora. Dintr-o dată, ţările din zona euro au devenit supraîndatorate. În loc să recunoască adevărul,  politicienii europeni au spus că scăparea de sub control a cheltuielilor publice a generat criza.

Blyth consideră această campanie de propagandă  drept cea mai mare mistificare din istorie. O imensă campanie de publictate înşelătoare a determinat populaţia să creadă că datoriile ţărilor sunt generate de sectorul public, nu de greşelile şi lăcomia băncilor private, apărate de politicienii europeni.

Sursa: DCNews

Şi mai ipocriţi mi se par americanii, pentru că tocmai de la ei a importat Europa sistemul ăsta mafiot de spoliere a avuţiei publice prin intermediul băncilor şi a statului corupt. Cred ei cumva că am uitat unde a început „criza” şi cum a ajuns aceasta în UE?!

Oricum acest text merită copiat pe flyere şi pus pe străzi pe toate gardurile, ca să afle toţi oamenii cum au fost jefuiţi, înşelaţi şi puşi să plătească şi paguba pe care au făcut-o escrocii financiari şi politicienii corupţi

2 păreri la “Criza datoriilor suverane este o mistificare şi o înşelătorie

  1. Pingback: Cum arata rezultatele capitalismului neoliberal? | Lupul Dacic

  2. Pingback: Criza datoriilor suverane este o mistificare si o inselatorie cu care a fost pacalita populatia | Lupul Dacic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge