Să ne amintim cum a fost băgată România cu forţa în criză

By | 9 octombrie, 2012
Distribuie prietenilor!

Astăzi criza este percepută în viaţa cotidiană ca ceva firesc, aproape un dat natural şi ceva inevitabil, care afectează întreaga planetă. Fostele şi actualele guvernări dau vina pe ea atunci când se scuză că nu au bani de pensii şi salarii şi susţin că trebuie să facă împrumuturi pentru a-şi onora obligaţiile faţă de contribuabili.

Această concepţie falsă este cauzată de memoria colectivă, care este foarte scurtă atunci când vine vorba de fapte şi evenimente importante la nivel naţional sau global. Nimeni nu îşi mai aminteşte că, în 2008, România nu era în criză şi chiar reprezentanţii FMI susţineau că nu sunt şanse ca ţara noastră să intre în criză, deoarece nu îndeplineşte condiţiile necesare.

În realitate România a fost târâtă în criză prin presiuni şi speculaţii ale organismelor internaţionale interesate, evident cu complicitatea guvernanţilor de la acea dată. Ţara noastră a fost prinsă, fără niciun temei economic, într-o capcană a datoriilor, prin care azi aceleaşi organisme financiare internaţionale, ne controlează şi ne dirijează economia după bunul plac şi propriile interese, sau ale corporaţiilor trans-naţionale.

Aceste adevăruri sună în urechile multora ca fiind “teoria conspiraţiei”, dar de fapt este vorba de informaţii ignorate de public, deşi la vremea respectivă au fost difuzate în presă, dar nu li s-au dat importanţă.

Este şi cazul unui articol publicat în luna noiembrie 2008, în ziarul “Naţional”, care la data respectivă se numea “7 Plus”. Titlul sub care a apărut era “Intraţi dracului în criză!” şi după ce site-ul ziarului a fost refăcut, articolul a dispărut de pe Internet. Se mai găseşte parţial ca ştire pe Mediafax, sau integral, pe unele forumuri şi grupuri de discuţii online.

Din fericire, am păstrat acest articol şi îl postez în continuare. Citiţi-l cu mare atenţie şi veţi înţelege cine este responsabil pentru intrarea României cu forţa în aşa-zisa criză, care a dus la actuala situaţie dezastruoasă a economiei româneşti.

Ultima lovitură de imagine pentru economia românească, respectiv scoaterea ţării noastre din categoria investment grade de către agenţia de rating Fitch, nu este altceva decât încă o încercare de atragere a României în circul crizei internaţionale. Contextul în care Fitch a luat decizia de reducere a ratingului de ţară nu este deloc întâmplător.

În aceste zile (mai exact în perioada 3 noiembrie – 14 noiembrie) o delegaţie comună a Fondului Monetar Internaţional (FMI) – Banca Mondială (BM) se află la Bucureşti pentru o evaluare „de rutină”. Iar după cum decurg discuţiile, potrivit unor surse apropiate delegaţiei FMI – BM, România „trebuie” să beneficieze de un împrumut de la Fond, fie că are nevoie, fie că nu. Concidenţă?

Potrivit unor surse apropiate discuţiilor din cadrul delegaţiei FMI, României i se pregăteşte ceva. Chiar dacă oficial se ştie că oamenii FMI şi ai Băncii Mondiale care fac parte din delegaţia prezentă la Bucureşti au afirmat că nu se va discuta sau negocia o posibilă asistenţă financiară pentru România, se pare că majoritatea delegaţilor ţin morţiş sa întindă o mână de ajutor ţării noastre.

Potrivit aceloraşi surse, discuţiile sunt tensionate, mai ales în contextul în care trei oficiali ai delegaţiei comune FMI – BM, afirmă că România nu se află în situaţia de a apela la vreun împrumut, în timp ce toţi ceilalţi delegaţi sunt chitiţi să demonstreze contrariul şi scot din mânecă fel de fel de pseudo-argumente pentru a anunţa dezastrul din România şi intrarea ţării în criză.

Pe fondul acestor discuţii contradictorii apare ca prin minune decizia agenţiei Fitch, care nici mai mult nici mai puţin scoate România din categoria investment grade. Cu alte cuvinte, spune Fitch, România este mult prea riscantă pentru investitori. De ce acest gest absolut exagerat din partea Fitch? Pentru că FMI şi BM nu au argumente care să le permită să declare oficial că România are nevoie de un ajutor financiar şi pentru că trebuie creată, prin orice mijloace, impresia că ţara noastră tânjeste după un împrumut. Un împrumut FMI, echivalentul intrarii în criză.

Susţinem în continuare că România nu se află în criză în acest moment şi că tensiunile electorale şi psihoza născută din problema majorării salariilor profesorilor sunt singurele lucruri care se resimt în societate la modul concret. Dar, această situaţie tensionată şi care ne aparţine în totalitate poate fi punctul de plecare spre o criză reală. Pentru că este foarte uşor pentru FMI (această sperietoare a ţărilor mici şi sărace) să speculeze momentul şi, ajutat de decizii pripite ale marilor agenţii de rating, să declare peste o perioadă ă România a ajuns în situaţia de a negocia un împrumut.

Ce spune agenţia de rating? “Fitch consideră că este nevoie de o ajustare mai puternică a politicii, în special a celei fiscale, pentru a evita o criză a monedei”. “Un asemenea rezultat ar putea necesita un sprijin de finanţare substanţial de la comunitatea internaţională, pentru a preveni o criză de credit”, potrivit comunicatului Fitch. Iar momentul în care FMI va anunţa oficial că avem nevoie de sprijin financiar, va fi şi momentul în care România va intra, cu adevărat, în criza în care se tot chinuie Occidentul să ne atragă în aceste zile. De ce ne trebuie un împrumut de la FMI? Pentru că Fondul Monetar Internaţional duce în clipa de faţă lipsă de clienţi.

Ce ar însemna pentru România un împrumut de la FMI? Nici mai mult nici mai puţin decât o lesă economică sau dictarea din afară a unor politici economice care se vor reflecta în buget. Şi avem încă în minte experienţa ajutorului financiar din partea FMI din anii ’90, când ştim foarte bine care a fost creşterea economică a ţării.

Interese peste interese. Despre Statele Unite se ştie că au exportat în toată lumea o criză fără precedent în istoria mondială a ultimelor decenii. În plus, în SUA, mii de bănci sunt în faliment, la fel mii de alte companii inclusiv marii producători de autoturisme care până nu demult erau bijuteriile coroanei economiei americane. Adică, economia Statelor Unite este (aproape) la pământ, iar recesiune este un cuvânt aflat pe buzele tuturor analiştilor economici. În acest context ce rating acordă Fitch Statelor Unite? AAA – ratingul maxim!

Ce declarau oficialii Fitch în plină criză, în urmă cu două luni? După o logică cel puţin ciudată spuneau că „planul de salvare de 700 miliarde dolari al guvernului Statelor Unite pentru sectorul financiar este “compatibil” cu ratingul de ţară ‘AAA’ al SUA”. Mai mult, un oficial al departamentului pentru economii internaţionale declara atunci că “deşi costurile estimate ale susţinerii sectorului financiar sunt ample şi semnificative, sunt compatibile cu categoria de calificative ‘AAA’ a Statelor Unite”. Scurt şi la obiect… În schimb, reducerea calificativului României cu două trepte “reflectă temerile agenţiei privind cadrul politicilor macroeconomice locale şi capacitatea statului de a evita o criză financiară şi economică severă”. Mai severă decât în SUA? Imposibil…

0 păreri la “Să ne amintim cum a fost băgată România cu forţa în criză

  1. mihai

    Am onoarea sa va salut dl.Dan T.
    Dupa cum am spus am sa va urmaresc textele, pentru ca mi-ati trezit interesul (chiar daca v-am suspectat initial si pentru care va cer inca odata scuze).Ma mir ca nu vad alte comentarii,tara este efectiv distrusa si eu ma intreb cat o sa mai traim in aceasta letargie.Perfect reale afirmatiile de mai sus, pentru cei care nu cred sau nu vor sa vada realitate cruda le sugerez sa vizioneze documentarul”INSIDE JOB”.Acolo vor vedea documentat,cum „faimoasele” agentii de rating nu sunt decat o simpla unealta,(ucigsa dealminteri) in mana unor oameni, fara tata, fara mama.
    Numai bine si sanatate maxima.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge