În ultimii ani s-au înmulțit semnificativ emisiunile de tip concurs, promovate de mai toate televiziunile, dar în special de Pro TV. Aceste emisiuni, cum ar fi ”Românii au talent”, ”Vocea României”, ”Master Chef”, ”X Factor”, ”iUmor”, ”Cântă acum cu mine!”, ”Bravo, ai stil!” etc. au în principiu cam același format: un juriu format din 3 sau 4 vedete/personalități consacrate din industria divertismentului asistă la performanțele aspiranților la celebritate și după aceea acordă voturi sau note, care decid dacă concurentul este selectat pentru etapa următoare sau este eliminat din joc. După un șir de astfel de selecții, din ce în ce mai dure, rămâne un singur câștigător, care se alege cu o sumă mare de bani și cu statutul de membru cu drepturi depline în lumea showbiz-ului.
Concursurile de acest gen sunt o adevărată otravă mentală pentru societate, deoarece cultivă ideea că valoarea unei persoane nu este dată de ceea ce aceasta este și face, ci de ceea ce face și ceea ce reprezintă ÎN RAPORT CU CEILALȚI. Nu contează cât de talentat ești, ci cât de talentat ești în raport cu ceilalți. Nu contează cât de inteligent ești, ci cât de inteligent ești în raport cu ceilalți. Nu contează cât de bogat ești, ci cât de bogat ești în raport cu ceilalți, ș.a.m.d.
Nebunia merge și mai departe, pentru că nu e suficient să fii mai capabil decât ceilalți, idealul este să fii CEL MAI GROZAV DINTRE TOȚI! Sau cum spune dictonul american, ”nu ești învingător dacă ești pe locul 2”.
De fapt această mentalitate vine din cultura americană, care împarte societatea în ”winners” (învingători) și ”losers” (ratați). Winner înseamnă să fii bogat și celebru, iar loser înseamnă să fii sărac, anonim și să ai o slujbă obișnuită. Winnerii sunt demni de respect, admirație și beneficiază de toate plăcerile lumii, iar loserii sunt disprețuiți, batjocoriți, umiliți și lipsiți de orice compasiune din partea societății.
Acest mod de a gândi a dat naștere fenomenului de ”bullying”, prezent în special în școli, universități și social media, fenomen care constă în umilirea, batjocorirea, hărțuirea sau chiar agresarea fizică a loserilor, adică a persoanelor cu anumite defecte fizice, sărace, timide sau doar ”nepopulare”.
De fapt aici avem de-a face cu ceea ce se numește ”darwinism social” și stă la baza capitalismului fiind teoretizat în ideologii precum fascismul, satanismul și neoliberalismul. O veche vedetă-artistă foarte frecvent prezentă în juriile emisiunilor-concurs din România, pe nume Loredana, chiar spunea la o astfel de emisiune că nu avem ce face, deoarece este vorba de ”selecție naturală”. Iar eu spun: ”Deșteapto, nu e selecție naturală, e o selecție artificială pe care voi o faceți în funcție de interesele de marketing și de profit ale postului de televiziune! Dacă era selecție naturală, tu acum nu mai erai vedetă TV!”
Ideea aceasta că societatea este împărțită în indivizi ”superiori” și ”inferiori” este sursa tututor relelor, nenorocirilor, crimelor și atrocităților din lume. Acest mod de a gândi, în care vanitatea, narcisismul, individualismul și aparențele sunt valori supreme, otrăvește și mutilează sufletele tinerilor și copiilor care participă la, sau urmăresc aceste emisiuni-concurs, aceștia formându-și convingerea că, pentru a avea succes și pentru a te realiza în viață trebuie să fii mai presus decât ceilalți, să fii mereu în competiție cu cei din jurul tău și rupt total de colectivitate și de comunitatea de care aparții.
Legătura cu satanismul este evidentă prin simplul fapt că în America vedeta se mai numește ”stea” (star), cu referire, bineînțeles la Lucifer. Vedeta este un idol, pe care masele îl venerează până la isterizare și pe care îl urmează ca model. Asta din păcate promovează și televiziunile din România.